Khamis, 12 November 2009

MAKAN MAJERIN ATAU MAKAN TUPPERWARE?


Marjerin pada asalnya bahan yang dihasilkan bagi menggemukkan ayam belanda (turkey). Apabila ia menyebabkan kematian kepada haiwan terbabit, orang yang melabur wang mereka dalam kajian itu mahukan wang mereka semula lalu memerah otak untuk mencari jalan apa yang mahu dibuat dengan barangan tersebut bagi mendapat semula wang pelaburan mereka.


Ianya adalah sebatian bahan berwarna putih yang tidak menyelerakan lalu mereka tambah pewarna kuning dan menjual kepada orang ramai sebagai ganti mentega. Suka tak? Mereka dengan liciknya telah menghasilkan marjerin dengan pelbagai perasa baru.

TAHUKAH ANDA ....perbezaan antara marjerin dan mentega?Bacalah sehingga ke akhirnya.anda tentu tertarik!

Kedua-duanya mempunyai jumlah kalori yang sama. Mentega sedikit tinggi kandungan lemak tepunya sebanyak 8 gram berbanding 5 gram pada marjerin. Dengan memakan marjerin boleh meningkatkan penyakit jantung pada wanita sebanyak 53% berbanding memakan jumlah sama mentega, menurut Kajian Perubatan Harvard yang terbaru. Memakan mentega meningkatkan penyerapan banyak nutrien lain dalam makanan. Mentega mempunyai banyak faedah nutrisi berbanding marjerin kerana ia adalah makanan tambah nilai!

Mentega lebih enak berbanding marjerin dan ia boleh menaikkan rasa makanan lain. Mentega sudah pun wujud selama berabad-abad sedangkan marjerin terhasil kurang dari 100 tahun. Dan sekarang kita bercakap tentang marjerin. Ia sangat tinggi kandungan asid lemak Trans. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari sebanyak tiga kali ganda. Ia meningkatkan kolesterol total serta LDL (kolesterol berbahaya) dan menurunkan HDL (kolesterol bagus). Marjerin menaikkan risiko penyakit barah sebanyak lima kali ganda. Ia mengurangkan jumlah susu badan. Ia juga merendahkan respons perta hana n tubuh serta keberkesanan insulin semula jadi badan.

Dan ini ialah fakta yang paling membimbangkan . INI IALAH BAHAGIAN YANG SANGAT MENARIK.


Marjerin hanya kekurangan SATU MOLEKUL untuk menjadi PLASTIK . Fakta ini sahaja sudah cukup membuatkan saya mengelak dari memakan marjerin seumur hidup saya dan setiap barangan yang melalui proses hidrogenasi (ia bermakna hidrogen ditambah, mengubah struktur molekul bahan).


Anda boleh cuba melakukan ujikaji ini:

Belilah satu mangkuk marjerin dan tinggalkan ia dalam garaj mahupun tempat teduh.. Dalam masa dua hari anda akan dapati dua perkara berikut:

1. Tiada lalat yang menghurung, tidak juga lalat buah akan menghampirinya (ia sepatutnya memberitahu sesuatu kepada anda)

2. Ianya tidak akan membusuk atau bertukar baunya kerana ia tiada nilai-nilai nutrisi; tidak akan ada apa yang tumbuh atasnya. Hatta satu mikrorganisma juga tidak akan membiak atasnya.

Kenapa? Kerana ia sangat hampir kepada plastik. Mahukah anda meleburkan Tupperware dan menyapu ia ke atas roti anda?

Aku membaca email dan merasa adalah tanggungjawab aku untuk memberitahu kepada kawan-kawan yang aku sayangi, terutama pengemar tegar MAJERIN. Perghh nasib baik aku kurang berminat makan benda-benda yang seangkatan dengan MAJERIN. Aku hanya makan belacan saja. Itulah untungnya jadi orang melayu yang MELAYU ini. Hehehe.


Zaman ini kita seharusnya sudah mula memerangi orang yan tidak seagama dengan kita yang seboleh-bolehnya berusaha untuk mengenakan kita dengan memasukkan apa saja unsur-unsur HARAM ke dalam makanan ataupun bahan-bahan kegunaan kita seharian. Bukan sahaja sumber BABI ataupun ARAK tetapi juga yang boleh membunuh kita secara senyap.

Kalau bermusuh biarlah musuh yang kita nampak, sekurang-kurangnya kita masih boleh bersiap sedia dengan segala macam kebarangkalian, termasuklah ‘menC4kan’ musuh itu. Tetapi kalau bermusuh dengan musuh yang kita tak nampak ataupun lebih manja dipanggil ‘bacul’, walaupun sedikit, kena tetap kena juga. Agak-agaknya berapa ramailah orang kita yang sedar akan semua ini ya? 1 MALAYSIA lah katakan.

Bersungguh-sungguh untuk membarisi GOLONGAN PEMERINTAH tapi diri sendiri dirumah DIPERINTAH oleh si nusyuz. Pemimpin akhir zaman… memimpin kita ke jalan songsang.